Ontdek spannende fiets- en wandelroutes in de omgeving van Bladel.
Hieronder hebben we de leukste en spannendste van onze gemeente voor je uitgelicht: 

 • De Heksenboom

  Volgens de verhalen maakte vierhonderd jaar geleden de bende van Zwarte Kaat de Brabantse Kempen onveilig. Ze beroofden boerderijen, overvielen reizigers en plunderden kerken. Ook ontvoerden ze een pasgeboren baby – dat zou uiteindelijk de ondergang van de bende betekenen. In het land van Bladel zijn de sporen van Zwarte Kaat nog overal terug te vinden. Ontdek het verhaal door hier op te klikken. 

  De Heksenboom
 • Zwarte Kaat

  Zoals de naam “Zwarte Kaat” al doet vermoeden was deze kaat bepaald geen charmante dame. Ze woonde zo’n 400 jaar geleden in het Helleneind, een gehucht op de hei tussen Bladel en Hulsel. Ze zag er met haar dunne lippen en spitse haviksneus uit als een feeks of heks en voerde een bende aan die gevreesd was in de hele Brabantse Kempen door de vele plunderingen. De legende vertelt dat ze een pasgeboren jongen ontvoerde van Hoeve Ten Vorsel en hem jarenlang zelf opvoedde. Ontdek het verhaal hier

  Zwarte Kaat
 • Kabouterkoning Kyrië en het mysterieuze kaboutervolk

  Lang geleden leefde er in de Kempen een geheimzinnig kaboutervolk. Deze kleine wezens waren goed voor mens en dier, maar lieten zich nooit aan de mensen zien. Alleen ‘s avonds, in het donker, kwamen ze tevoorschijn. Dan hielpen ze de Kempenaren met het harde werk. Timmeren, bakken, ploegen, niets was de kabouters te gek. Als je ze maar met rust liet. Want anders volgde er een straf!

  Kabouterkoning Kyrië en het mysterieuze kaboutervolk